Efikasni načini za ubrzavanje metabolizmaZa ljude koji lako vare hranu koju unose obično se kaže da imaju dobar metabolizam. Metabolizam ili BMR indeks je zapravo količina kalorija koju trošimo u mirnom stanju da bi naš organizam nastavio da funkcioniše, a evo saveta koji će vam pomoći da ubrzate metabolizam i tako dnevno potrošite više kalorija.

- Tri su jednostavna načina da prirodno, a samim tim i zdravo ubrzate metabolizam: jedite šest malih obroka u toku dana. Na varenje hrane potrošićete oko 200 kcal, što nije zanemarljivo jer je to poput jačeg jednosatnog treninga aerobika. Popijte najmanje devet čaša vode dnevno. Voda ispira ćelije od nepotrebnih supstanci, a osvežena ćelija ubrzava metaboličke tokove. Takođe, pojačajte mišićnu masu redovnim vežbanjem tri puta nedeljno, po jedan sat aktivnost koja vam odgovara - kaže Tatjana Mraović, specijalista higijene i dijetolog iz savetovališta za ishranu VMA.

IZGRADITE MIŠIĆ
Što više mišića imate, vaš BMR indeks će biti veći. Mišićno tkivo je metabolički aktivno i koristi energiju čak i tokom odmora, dok masno tkivo ne radi ništa u stanju mirovanja. Zato formiranje većih mišića kroz vežbanje drastično ubrzava metabolizam. Vozite bicikl, rolere, idite u teretanu ili na vežbe.

JEDITE VIŠE UGLJENIH HIDRATA
Iako se često čuje da su ugljeni hidrati loši, njihova konzumacija je dobra za metabolizam.
- Postoji dokaz da ako jedete previše ugljenih hidrata, sagorećete višak. Ako jedete masnoću, ona će se taložiti verovatno zbog toga jer je naš organizam bolje opremljen da koristi ugljene hidrate kao energiju. Ukoliko jedete mnogo, verovatnije je da ćete biti mršavi ako jedete ugljene hidrate - kaže Tom Krisp, sportski lekar u centru “Bupa Barbican” u Londonu. To znači: jedite paste i krompir jer ćete ih brže sagoreti od majoneza u salati.

IZAĐITE U KRATKE ŠETNJE
Fizička aktivnost ne samo da podiže BMR tokom samog vežbanja već i nekoliko sati posle vežbi. Metabolizam je kao motor automobila - dok je u stanju mirovanja, samo bruji, a kada počnete da se krećete, on sagoreva više benzina. Što se brže krećete, više sagorevate. Ipak, motor nastavlja da radi i posle. U stvari, ako vežbate redovno, vaš metabolizam čak i dok miruje nikada se ne spušta na nivo na kom je bio dok niste vežbali.