40 zapovesti za srećan život1. Naučite da sve "vidite živo" i uživate u svemu - travi, drveću, pticama, životinjama, zemlji, nebu. Gledajte ih ljubazno i sa punim srcem i oni će vam uzvratiti. To je znanje koje nećete pronaći u knjigama.

2. Odvojte neko vreme da stojite bosi na zemlji. Dajte svoje telo zemlji kako ga ona ne sama ne bi pozvala.

3. Ugrabite svaku priliku da budete pored vode. Oslobodićete se umora i pročistiti misli.

4. Pijite čistu vodu kad od je moguće, ne čekajte da ožednite. To je najbolji lek. Tamo gde me sudbina nije vodila, prvo sam tražio izvor. Ne pijte slatke i slane (mineralne) vode iz boca. Prva će izjesti jetru, druga će vezati krve sudove.

5. Povrće treba da se nađe na vašem stolu svaki dan. Najbolje povrće je ono koje je ugrejalo sunce. Na prvom mestu cvekla, nema bolje hrane na zemlji. Zatim pasulj, bundeva, bobice, šargarepa, paradajz, paprike, spanać, zelena salata, jabuke, grožđe, šljive.

6. Ako želite možete da jedete meso. Ali retko. Nikako ne jedite svinjetinu, ona šalje na drugi svet.

7. Kobasice, prženi krompir, keks, slatkiši i hrana u konzervama su loša hrana. Moja hrana su žitarice, pasulj i zeleniš. Predatori jedu meso, oni su lenji, jedva se kreću. Konji koji jedu žitariceaktivni su ceo dan. Skakavac se hrani travom i skače i leti ceo dan.

8. Kako bih jeo manje, pijem mnogo vode i jedem kompot, jedem prostu hranu i sveže povrće. Od četvrtka uveče do petka uveče ne jedem ništa, samo pijem vodu.

9. Post je najveća milost. Ništa me ne jača i ne podmađuje kao post. Kosti postaju lakše, poput ptice, srce postaje veselo. Posle svakog velikog posta ja sam nekoliko godina mlađi.

10. Sunce izlazi i zalazi za vas. Rad prestaje nakon zalaska sunca. kada se naviknete na ovo telo i um će vam postati jači. Mozak će se bolje odmoriti i razbistriti za san. Tako rade kaluđeri i vojnici i zato imaju snagu da služ

11. Treba da odspavate pola sata u toku dana kako bi se osvežila krv u vašoj glavi. Nemojte da spavate odmah nakon jela, tada se salo mast taloži u krvnim sudovima.

12. Manje sedite, ali spavajte dovoljno.

13. Pokušajte više da boravite na otvorenom prostoru. Naučite da živite u hladnoj prostoriji. Dovoljno je da vam stopala i ruke budu zagrejani, ali glava hladna. Telo stari i propada od toplote.

14. Ojačavajte telo biljkama. Pomešajte šaku lekovitih biljaka i bobica i prelijte proključalom vodom i to pijte ceo dan. Na zimu uvidećete prave prednosti ovoga.

15. Ne zaboravite orašaste plodove. Orasi izgledaju poput našeg mozda, oni su i moćni za mozak.

16. Sa ljudima budite ljubazni i pažljivi. Od svakog od njih, makar površno, možete da naučite nešto. Od ljudi ne stvarajte ni prijatelje ni neprijatelje tako vam nikada neće stvarati probleme.

17. Ono što vam je suđeno dobićete kad tad, samo treba da strpljivo čekate. Ne opterećujte dušu time.

18. Ne verujte u predrasude, astrologe i proricanje sudbine. Neka vam telo i srce budu čisti.

19. Kada se osećate loše, treba da šetate mnogo. Preko polja, kroz šume, pored reke. Voda će odneti vašu tugu. Bitno je da zapamtite: najbolji lek za telo i dušu su: post, molitva i fizički rad.

20. Krećite se više. Na kamenu koji se kotrlja ne raste mahovina. Nesreće nas drže nepokretnim. Ne bežite od njih ne dozvolite im da dominiraju nad vama. Nikada se ne plašite da naučite i uradite nešto novo.

21. Nikada nisam bio na odmoru niti sam se izležavao nedeljom. Moj odmor je promena zanimanja. Nervi se odmaraju kada ruke rade.

22. Ne pitajte malo. Pitajte mnogo.

23. Ne varajte ljude zbog koristi, pokušajte sami da budete korisni. Loza koja ne rađa brzo se suši.

24. Ne podsmevajte se i ne rugajte se, budi druželjubivi.

25. Ne prejedajte se! Gladna zver je pametnija i brža nego sit čovek. Sa šakom urmi i čašom vina rimski legionari su pešačili 20 km sa punom opremom, pokorili protivnike i vratili se, sve u jednom danu. Kada su došli pohlepni i korumpirani plemići rimska imperija je propala.

26. Nakon večere, šetam oko vrta još pola sata.

27. Ne pijte ništa uz jelo. Ne pijte ništa ni pre ni posle obroka.

28. Kako vam dete ne bi bilo bolešljivo posvetite ga prirodi. Od ranog detinjstva učite ga da hoda boso, ako izgori na suncu to je dobro. Mali ujed mrava ili ose nije loš, opekotina od koprive, kupanje u hladnoj vodi, ubod na trn sve će to ojačati njihovo telo, ali i duh.

29. Kada sečete povrće nožem, ono delimično gubi svoju moć. Zato je bolje kuvati ga i jesti celog. Crni luk je dvostruko korisniji kada se zdrobi rukom nego kada se seče nožem.

30. Ne treba da pijete čaj iz prodavnice. Najbolje je sakupiti lišće ili lično sušiti voće, pa od toga spremati čaj, koji je dosta lekovitiji. Između ostalog, domaći čaj izbacuje so i višak vode iz organizma, olakšava bolove i zapaljenja u zglobovima.

31. Ne preterujte sa kafom, zaslađenim pićima, pivom, čak ni čajem, jer mogu da naštete srcu.

32. Ako ste umorni, slabi, malaksali, jednostavno se odmorite i pazite šta jedete. Tokom dana jedite jednu vrstu hrane, tokom sledećeg dana drugu vrstu hrane i to sprovodite dve nedelje.

33. Za dugovečnost, jednom nedeljno svaka dva sata pojedite jednu jabuku i jedan orašasti plod. Ukupno treba da pojedete 8 jabuka i 8 orašastih plodova. Podmladićete i sistem za varenje.

34. Ako osećate da se prebrzo umarate, jedite dve-tri šargarepe dnevno.

35. Hrana mora da bude sveža. Kuvajte onoliko koliko ćete pojesti, izbegavajte podgrevanje i duže stajanje.

36. Da izbegnete prehladu, nikad se ne tuširajte vrućom ili toplom vodom, već prohladnom. Takođe, jedite beli luk i orašaste plodove svakog dana, šetajte bosi i spavajte dosta.

37. Pronađite vremena da boravite u tišini, samoći, za iskren razgovor sa samim sobom.

38. Emocije su važne za zdravlje. Neka ti srce kaže šta je dobro, a šta loše, ne tračevi okoline.

39. Ne obraćaj pažnju na to šta drugi govore o tebi. Budi sam svoj sudija.

40. Ne takmiči se ni sa kim. Siromašan nije onaj ko nema mnogo, već onaj ko ne ceni ono što ima.