Zamenite hemiju zdravim namirnicamaUkoliko ste dosad energetski podsticaj tražili u najnovijim energetskim pićima i revolucionarnim pločicama, vreme je da spomenutu hemiju zamenite zdravim sastojcima.

Tajna čiste energije leži u konzumiranju jednostavne hrane pune nutritivne vrednosti, koja je puna vašem telu potrebnih vitamina i minerala. Zato, ako se želite osećati energičnije i življe, donosimo vam 15 predloga za grickanje, koji će vas u trenutku razbuditi i omogućiti da normalno funkcionišete ceo dan. Mnogi sastojci su verovatno već na vašoj prehrambenoj listi, no ne škodi podsetiti kakve sve beneficije imaju za vaš organizam.

Prva u nizu namirnica bogatih vitaminima i mineralima je jabuka, koja sadrži i moćne antioksidanse, stoga uživajte u njoj za doručak ili popodnevni međuobrok.

Banane sadrže kalijum, koji pomaže u povećanju energije, istovremeno održavajući normalni krvni pritisak i srčani ritam. Kada idete na duže staze, svakako ponesite jednu bananu za popodnevni međuobrok.

Preterano obrađene poslastice sa mnogo šećera mogu iscrpeti vašu rezervu B vitamina, koja igra ključnu ulogu u uravnoteženju energije tokom dana. Umesto toga, zadovoljite potrebu za slatkim sa nekoliko kockica organske tamne čokolade. Ona sadrži najveći postotak antioksidansa u odnosu na druge tipove čokolade i osiguraće vas potrebnom dozom energije.

Idealna grickalica za dan jeste šargarepa. Ona je izuzetno slatko rešenje, a i bogata vlaknima, pa će vam pomoći da se osećate sito između obroka. Osim toga sadrži i beta karotin, koji povoljno deluje na vaše oči.

Da li ste dovoljno hidratizirani?

Studije su pokazale da održavanje pogodne visine hidratacije pre, za vreme i nakon vežbanja pomaže u izvođenju vežbi, reducira stres organizma od povišene temperature i sprečava pad snage zbog dehidracije.
Dobar način da počnete piti više vode je da popijete čašu vode sa svakim obrokom, pre spavanja i čim se probudite.
Evo dva laka načina da prepoznate da li ste dovoljno hidratizirani:
- Morate imati 2 potpuno prozirne mokraće u toku dana.
- Nikada nemojte dozvoliti da budete žedni. Ako ste žedni, već ste na putu dehidracije.
- NEMOJTE PRETERIVATI SA UNOSOM VODE. To može dovesti do neuravnoteženosti elektrolita u vašem telu.

15 namirnica koje daju najveći energetski podsticaj (nastavak)

Celer je takođe čudesan sastojak kada su u pitanju energija i zdravstvene beneficije. Brzo i lako se vari i pun je vlakana i vitamina B i C. Takođe uravnotežuje visinu kalijuma
i natrijuma u telu, istovremeno smirujući bilo kakvu upalu u telu.
Dehidracija je glavni energetski podrivač, zato svakako konzumirajte vodu tokom dana. Može proći i obična voda, a ukoliko joj dodate malo limunovog soka, u ishranu ćete dodati idealnu količinu vitamina C i enzima. Ako još niste probali vruću limunadu ujutro, svakako to učinite. Tokom dana se ipak držite hladne limunove vode.

Zobena kaša najzdraviji je ugljeni hidrat koji možete pronaći, a jedete li je za doručak, dobićete najveći mogući energetski podsticaj. Ujutro je preporučljivo pojesti neku voćku, a zobenu kašu konzumirati najmanje 25 minuta nakon voća. U nju možete staviti i mrvicu cimeta, koji takođe pogoduje zdravlju tela.

Voće broj jedan leti nam je definitivno lubenica. Osim što ne deblja, lubenica je odlična za prizalogajiti između obroka, jer se brzo vari i ne hvata se u želucu za nesvarene ostatke hrane. Osvežavajuće je letnje rešenje, a takođe je puna likopena, koji je bitan sastojak u prevenciji karcinoma.

Zelena salata ima hlorofila u izobilju, a širok raspon vitamina i minerala čini je jednim od najbržih i najlakših načina za brzo podizanje visine energije u telu. Lako se vari, a ukoliko je kombinujete sa dresingom koji sadrži limun, u telo ćete uneti i druge hranjive sastojke i uravnotežiti visinu energije tokom celog dana.

Sladak, tropski okus ananasa jednostavno nas podseća kakvo je to rajsko voće. Važno je spomenuti da je ananas bogat bromelainom, enzimom koji pomaže u varenju i pomaže da se očisti telo. Za najveći energetski podsticaj, preporučuje se njegova konzumacija na prazan želudac.