Prednji čučanjUkoliko neverovatno veliki i zategnuti kvadricepsi nisu dovoljna motivacija za vas, evo još nekoliko razloga za redovno upražnjavanje prednjeg čučnja.

Predugo je prednji čučanj važio za "ružnu rođaku" svih varijaca čučnja. Ne možete da uradite prednji čučanj sa istim opterećenjem kao sa zadnjim, pa je zbog toga najčešće odbacite u potpunosti. Ali u svetu izgradnje savršenog, izbalansiranog tela, ovo je katastrofalna taktička greška. Prednji čučanj uključuje vaše kvadricepse na višem nivou, a zbog isptavljenog tela takođe cilja i vaš trup.

Dakle, od prednjeg čučnja nećete samo izgledati bolje, ova vežba ima i drugih prednosti koje ćemo navesti u ovom tekstu.

RADI NA VAŠIM NOGAMA, ALI ČUVA LEĐA I KOLENA
Dakle, ne kažemo da vaša leđa i kolena neće osetiti težinu tereta koji sebi odredite, ali u poređenju sa zadnjim čučnjem to opterećenje je značajno manje. Studija iz 2009. godine koja je objavljena u časopisu Journal of Strength and Conditioning, zaključila je da zadnji čučanj postiže isto angažovanje kvadricepsa kao i zadnji čučanj, ali sa značajno manjim pritiskom na kolena i donja leđa. Ukratko, ako ste imali povredu kolena ili su vam genetski loši ligmenti, radite prednji čučanj umesto zadnjeg.

PODSTIČE BOLJE DRŽANJE LEĐA PRILIKOM ČUČNJA
Zadnji čučanj povezivan je često sa bolom u donjem delu leđa. Generalno, zadnji čučanj je u većini slučajeva bio nepravedno okrivljen. Nije kriv zadnji čučanj, već zadnji čučanj sa lošom tehnikom. Vežbači mogu da varaju u ovoj vežbi radeći pseudo "dobro jutro" vežbu kako bi upotpunili dizanje. Probajte to da uradite sa prednjim čučnjem i verovatno ćete pasti na nos. Jednostavno je nemoguće da se savijate unapred kod prednjeg čučnja. Ovo zauzvrat poboljšava tehniku čučnja, bar što se leđa tiče.

POBOLJŠAVA OLIMPIJSKO DIZANJE
Iako vas možda ne zanima disciplina olimpijskog dizanja, čisto da znate da se prednjim čučnjem možete i te kako da poboljšate vaše trzaje, izbačaj i nabačaj. Pozicija šipke i stav tela kod prednjeg čučnja najlakše može da se prebaci na olimpijsko dizanje od bilo koje druge varijacije čučnja.

FLEKSIBILNOST POD KONTROLOM
Svetski poznat trener snage Čarls Polakin ističe da je za pravilno izvođenje prednjeg čučnja neophodna kako pravilna tehnika tako i fleksibilnost u svim većim zglobovima. Dakle, jasno vam je da ukoliko budete redovno trenirali prednji čučanj, treniraćete i svoju fleksibilnost (jasno vam je da vam ne govorimo da je ovo jedina vežba neophodna za povećanje fleksibilnosti?).