Koliko obroka na dan je optimalno?Pet obroka dnevno! Doručak. Užina. Ručak. Užina. Večera.

Izgladnjivanjem nećete doći do savršene linije!

Pojedine stvari koje radimo da bismo smršali mogu da budu opasne, čak mogu da ozbiljno ugroze naš život. Poznajem neke devojke koje se željno vrate cigaretama kada žele da izgube kilograme – jer, kada puše, manje osećaju glad (a i budžet za hranu se lagano pretoči u budžet za novu paklu). To nije kul!

Ponavljajte za mnom: pet obroka dnevno! Pet obroka dnevno! Pet obroka dnevno! Doručak. Užina. Ručak. Užina. Večera. Možete da se poslužite sledećim trikom: napravite fotke svojih 5 obroka!

Možda deluje blesavo, ali uzmite telefon u ruke i uslikajte svoj tanjir. Tako ćete moći da vodite svojevrsan “dnevnik obroka” i iz dana u dan ćete imati uvid u kvalitet i kvantitet hrane koju unosite u svoj organizam.

Podelite svoje fitnes izazove na društvenim mrežama i pronađite još seksi, aktivnih i samopouzdanih devojaka! Želimo da vidimo baš tvoju fotku sa jutarnjeg trčanja ili poslepodnevnog razgibavanja i taj ukusan doručak od voća i žitarica!

Za koga je primenjiv princip 4-5 obroka?

Fizički aktivne osobe za razliku od onih manje aktivnih treba da imaju nešto malo „snažnije“ užine (u zavisnosti od aktivnosti do 20%), ali struktura od tri klasična obroka i dalje je ono što je osnova. Užine su takve da sadrže dovoljno ugljenih hidrata. Bitno je samo da pre same fizičke aktivnosti 2 sata nemate jedan od osnovnih obroka (npr. ručak) i tako ne opteretite želudac.

Deci je potrebno dovoljno energije i nutrijenata za rast i razvoj, pa deca uvek treba da imaju užine. Naravno, ovaj koncept 4-5 obroka (najbolje 5) je ono čemu treba težiti. Pri tome je za preporuku da jedna užina bude sa dovoljno kalcijuma, dakle mlečnih proizvoda (najbolje organsko), druga sa voćem i totalno bez industrijskih grickalica i slatkiša i drugih nekvalitetnih obroka. Posebno je opasno da deca koriste gazirane sokove tipa kola, jer one sadrže fosfornu kiselinu koja iscrpljuje organizam od kalcijuma, što je jako loša vest za zube i kosti.

Osobe koje su obolele od dijabetesa svakako treba da drže nivo šećera pod kontrolom, pa je uravnotežena dijeta od 6 obroka bolja od recimo 4-5 obroka ili manje. Dijabetičarima svakako preporučujem tri osnovna obroka i tri dodatna (užine) sve uravnotežene prema šećernim jedinicama.