Formula za savršeno teloUz malo matematike i mnogo truda, možete da imate telesne proporcije od kojih žene padaju u nesvest.

Kako biste „izgradili“ savršeno telo, morate imati prave dimenzije. Srećom, magična formula za te dimenzije je poznata već vekovima i zove se zlatni odnos (količnik dve mere, koji približno iznosi 1.6 - 1.8). Njegov uticaj se može videti na primeru oblika morske školjke, spirala šišarke, Partenona u Atini i na šablonskim prikazima savršenog muškarca: Mikelanđelov David i Vitruvijanski čovek, Leonarda da Vinčija. U stvari, bilo da gledate umetnost ili prirodu, naći ćete ove idealne proporcije gotovo svuda.

Dakle, nije iznenađenje shvatiti da devojke traže telo koje se uklapa u zlatni odnos. Studija „Arhive seksualnog ponašanja“ otkriva da žene najviše privlače mišićavi muškarci, čija su ramena 1.6 puta šira od širine struka. Naravno nije uvek lako, a ni praktično, izmeriti obim vaših ramena. Potrebno je da to neko uradi umesto vas. Ali možete uzeti vaš obim grudi, kao prigodnu zamenu. „To su samo drugačije mere za istu stvar“, kaže dr Viren Svami, autor knjige „Miloska Venera bez ruku“ : odraz na nauku o privlačnosti. Jedna od Svamijevih studija govori da žene preferiraju odnos grudi-struk 1.4, umesto onog gde su te dve mere bliže jedna drugoj (s obzirom na to da su grudi uže od ramena, odnos je manji od 1.6). Da podvučemo crtu: kada žene pogledaju u muški torzo, V oblik je presudan.

Svoje dimenzije možete odrediti u tri jednostavna koraka. Sve što vam treba je metar i digitron.

1. Izmerite obim ramena na njihovoj najširoj tački (najčešće oko ruku i grudi, u liniji koja je na sredini puta između bradavice i ključne kosti). Ako se merite sami, izmerite obim grudi na najširoj tački, tik ispod pazuha.

2. Odredite obim struka tako što ćete obmotati krojački metar oko stomaka, tako da donji kraj metra dodiruje vrh bedara.

3. Podelite obim ramena (ili grudi) sa obimom struka. Ne morate da izgledate kao junak iz stripova da biste imali idealne proporcije. Ako koristite standard iz Svamijeve studije, možete se zadovoljiti sa obimom grudi od 100cm i struka od 70cm.

Da biste imali bolji vizuelni efekat, zamislite slike mišićavih muškaraca iz 1940, a ne bodibildere iz 2008. godine (na primer, najpopularniji bodibilder iz presteroidne ere, Stiv Rivs je imao obim grudi 115cm, a struka 64cm - što je mnogo iznad zlatnog standarda od 1.8). Izvajano telo vlada u odnosu na predimenzionirano. Šta više, dimenzije donjeg dela tela nemaju istu privlačnost kao dimenzije gornjeg dela. „Ova stavka je prilično jasna“, kaže Svami. „Kada žene ocenjuju fizičku privlačnost muškarca, donji deo tela igra neznatnu ulogu“. Ipak to ne podrazumeva zapostavljanje „južne hemisfere“, iz prostog razloga jer je veoma teško razviti izvajan i snažan gornji deo tela bez korišćenja velikih mišićnih grupa oko kukova i butina. Njihova ogromna snaga da ubrzaju metabolizam, i podstaknu lučenje hormona bitnih za razvoj mišića, će vam pomoći da ojačate grudi, ramena, ruke i gornji deo leđa. Trik je da planirano koristite „najmesnatije“ mišiće pri vežbanju, i tako povećate atraktivnost vašeg izgleda, što će se devojkama dopasti. To je, naravno i cilj dole navedenog treninga.

Ali, pre početka treninga morate da znate da ne morate da izgledate kao naslikani kako biste se dopali devojci. „Postoje neka istraživanja koja pokazuju da devojke nisu mnogo zainteresovane na najatraktivnije muškarce - smatrajući da su oni izvan njenih dometa“, kaže Svami. Drugim rečima, bilo bi dobro dosegnuti zlatni odnos, ali nećete biti razočarani ni srebrnim ili bronzanim.

„Izgradite“ torzo u obliku slova V

Ove tri vežbe mogu pomoći da vaš gornji deo tela postane širi i dobije sportski izgled u svakom pogledu. Trenirajte tru puta nedeljno, sa najmanje jednim danom odmora između i to: naporno (5 serija od po 5 ponavljanja, sa 2 minuta pauze između serija), lagano
(3 serije sa 13 ponavljanja i pauzom od 60 sekundi između) i umereno (4 serije sa 8 ponavljanja i pauzom od 90 sekundi).

1. Mrtvo dizanje sa širokim hvatom
Šta razvija
Angažuje trapezasti mišić - trouglasti mišić gornjeg dela leđa, koji kontroliše pokrete lopatice. Što je ovaj mišić veći i snažniji, to će vaš gornji deo tela biti širi i krupniji.
Kako se izvodi
Stanite ispred šipke sa tegovima, sa stopalima u širini ramena, a da pri tom šipka bude blizu cevanica. Čučnite i uhvatite šipku nathvatom, duplo šire od širine ramena. Donji deo tela treba da je ravan, a ruke prave. Sada se podignite povlačeći šipku na gore ispred nogu. Završite podizanje povlačeći lopatice jednu ka drugoj.
Zlatna prilika
Ako povećate opseg pokreta, otežaćete vežbu i tako dobiti dvostruku dobit - veće mišiće i povećan potencijal za sagorevanje sala. Jednostavno zamenite ploče tega od 20kg za one od 10kg.

2. Kosi potisak bučicama
Šta razvija
Angažuje gornji deo grudi i prednje snopove deltoidnog mišića, dodajući tako širinu gornjem delu tela. Kao bonus, ova vežba jača i triceps.
Kako se izvodi
Podesite klupu za benč pres na ugao od 45°. Uzmite par bučica i lezite na leđa, držeći bučice tik iznad ramena, tako da su dlanovi okrenuti ka napred. Zatim podignite bučice pravo na gore.
Zlatna prilika
Za veće angažovanje gornjeg dela grudi i tricepsa, zamenite nagib i širinu hvata kod prethodne vežbe. Podesite klupu na nagib od 15 - 30 stepeni, a bučice držite u širini ramena (tipični hvat za benč pres je 1,5 puta veći od širine ramena)

3. Zgibovi
Šta razvija
Angažuju latisimuse tokom celog pokreta, razvijajući pri tom i bicepse. Pristojno razvijeni latisimusi su „dizajnirani“ u obliku slova V - široki na sredini leđa, a onda se sužavaju na dole i spajaju sa vezivnim tkivom donjeg dela leđa.
Kako se izvodi
Uhvatite šipku za zgibove pothvatom u širini ramena. Visite na dole, sa blago povijenim kolenima i prekrštenim stopalima iza vas. Podignite se na gore, dok grudima ne dodirnete šipku.
Zlatna prilika
Zaista, nema „dodatka“ koji može da unapredi zgibove. Ipak, ako možete da ih uradite mnogo, zamenite ih vučenjem na latu sa pothvatom. Ali pokušajte da klečite na podu umesto da sedite na klupi. Ako povučete šipku do grudi iz klečećeg položaja, koristite više mišića kako biste telo stabilizovali i održali u ravnoteži.