Ključ za kontrolu telesne težineAko se potrudite da shvatite svoj metabolizam i kako on deluje, dobićete glavnu bitku u ratu protiv prevelike telesne mase!

Metabolizam je, najsažetije rečeno, promet materije i energije u organizmu. Telesna masa zavisi od odnosa unošenja energije - kalorija, preko hranjljivih materija i njenog utrošenja. Ukoliko je unošenje veće, kilogrami se gomilaju, ukoliko je potrošnja viša od unošenja, onda se kilogrami "tope". Za smanjenje telesne mase i njeno održavanje na optimalnom nivou mnogo je delotvornije fizičko vežbanje (veća potrošnja energije), nego dijeta, koja predstavlja kontorlisano unošenje energijskih materijala. U ovom članku će biti riječi o potrošnji energije, pa će čitaocima biti jasno zašto je, važan razvoj mišića i redovna fizička aktivnost - trening.

Glavni faktori koji utiču na dio metabolizma koji se odnosi na potrošnju energije - kalorija u organizmu su:

1. Bazalni metabolizam
2. Fizička aktivnost - Trening - vežbanje
3. Termogeneza

Metabolizam
Koliko vam je potrebno energije?

Ugljeni hidrati
Potrebnu energiju izračunavamo na temelju osnovne i povećane potrebe. Osnovna potreba je energija koju tijelo treba za održavanje svoje životne sposobnosti. Za dnevnu osnovnu potrebu (kcal) vrijedi sledeća formula: telesna težina (kg) x 24.

Osnovnoj potrebi se još dodaje povećana potreba za potrošnju kalorija po satu (kcal).

60% ukupnog dnevnog unosa hrane trebali bi sačinjavati ugljeni hidrati. Na primeru sporiste s potrebnim dnevnim unosom od 3200 kcal pokazaćemo vam da to i nije tako jednostavno. Dakle 60% od 3200 kcal iznosi skoro 2000 kcal. Ovaj potreban unos zamislite kao 2.3 kilograma kuvane riže ili krompira. Sigurno ćete se složiti kako je takav obrok jednoličan i neprivlačan čak i za najveće sportske entuzijaste na žrtvovanja i velike kompromise. Sportski su nutricionisti ovaj problem okarakterisali kao "problem vremena i količine". Proizvođači suplemenata su ovaj problem rešili proizvodnjom suplemenata koji su nadopuna svakodnevnoj ishrani, kroz visoko koncentrisane ugljene hidrate, lako probavljive i izuzetno ukusne suplemente.