Kako da dođemo do idealnog procenta masti?Brz način života nas lako uzme pod svoje. Hranimo se kako stignemo, ne marimo za svoje zdravlje i izgled. Neosetno se loše navike uvuku u naš život i ne prepoznajemo ih dok ne nastupi neka zastrašujuća posledica. Višak kilograma je jedna od njih. Nažalost, gojaznost se nikada ne javlja kao izolovani problem, već je udružena sa brojnim zdravstvenim komplikacijama.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je skoro svaki drugi stanovnik Evrope gojazan. Ono što je katastrofalno i zabrinjavajuće jeste da među gojaznima ima sve više dece i mladih ljudi. Nećete verovati da se Srbija nalazi na neslavnom prvom mestu po broju dece sa preteranom težinom. Možemo i da zanemarimo statistike, dovoljno je da pogledamo ljude oko sebe.

Ako ne želite da poverujete u ono što vidite kada stanete ispred ogledala, proverite glavni indikator gojaznosti - procenat telesne masnoće (body fat percentage, BF ili FAT). To je pokazatelj količine masnog tkiva u našem telu, a i pokazatelj nivoa kondicije. Ne brinite se, određen nivo masti u telu je neophodan da bi naš organizam mogao da funkcioniše. Takođe, postoji razlika između polova kada je reč o optimalnom nivou masti.Kakve god bile Vaše vrednosti, ne dozvolite da Vas to obeshrabri. Neka one budu podstrek da nešto u svom životu menjate i da preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem.

Posle napornog radnog dana vežbanje će Vam sigurno prijati. Zamenite izležavanje ispred televizora nekom formom treninga. Topla je preporuka da to bude Fitness Fanatics program koji je koncipirao dr Vladimir Marković. 3x30 minuta nedeljno pokrenite svoje telo. To zaista nije mnogo!

Nije dovoljno ni samo vežbati. Koliko god izgovora smislili, naš izgled je odraz načina na koji se hranimo. Promenite ustaljenu naviku da doručkujete pecivo. Ovsene pahuljice i jogurt savršena su kombinacija za početak dana. Umesto gomile slatkiša i grickalica pojedite voćnu salatu. Bićete puni energije i poletni. Majonez i senf koji biste inače stavili preko svog obroka, zamenite svežom salatom. Bićete siti i bez osećaja težine u stomaku. Coca-colu i ostale gazirane napitke izbacite iz upotrebe. Voda najbolje hidrira telo, a limunada sa djumbirom nas brani od prehlada i ubrzava metabolizam. Svakog dana napravite po jednu malu promenu u svojoj ishrani. Uživajte u tome da radite najbolje za sebe i da ćete uskoro doći do svog cilja – zdravog i zgodnog tela. Svaka promena je Vaša pobeda! Budite ponosni na to, neka vas motiviše da nastavite da radite na sebi. Rezultati onda neće izostati.

Najvažnije je da budete relaksirani. Istraživanja pokazuju da je višak kilograma posledica življenja kojim nismo zadovoljni. Uzmite stvar u svoje ruke! Radite ono što želite, ono u čemu iskreno uživate. Okružite se dragim ljudima. Stres će biti nešto čega više nećete moći ni da se setite. Lep život nije samo za druge. Lep život zaslužuje svako od nas!