Crveni grejp kao lek za dobro zdravljeUkoliko se konzumira redovno, crveni grejp sprečava ne samo kardiovaskularna već i ozbiljna maligna oboljenja. Mnogi botaničari smatraju da je grejpfrut zapravo prirodna mešavina pomorandze i pomela, citrusnog voća koje je iz Indonezije doneto na Barbados u 17. veku. Ime je dobilo 1814. godine na Jamajci, i to zbog načina na koji raste – visi u grozdovima poput grozda.

Crveni grejp je odličan izvor vitamina C, nutrijenta koji jača imunitet i pomaže organizmu u odbrani od infekcija. Ovaj snažni antioksidans smanjuje štetu uzrokovanu dejstvom slobodnih radikala koja dovodi do upalnih procesa.Upravo zbog toga se grejpfrut preporučuje obolelima od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i astme.

Lekovita svojstva crvenog grejpa su brojna

Intenzivna ružičastocrvena boja grejpfruta potiče od likopena, fitonutrijenta koji ima izvanredno antikancerogeno dejstvo. Reč je o jednom od najboljih boraca protiv slobodnih radikala – jedinjenja koja mogu oštetiti ćelije. Najnovija istraživanja pokazala su da se redovnim unošenjem namirnica bogatih likopenom, kao što su ružičasti tj. crveni grejp i paradajz, znatno smanjuje rizik od raka prostate.

Nastanak tumora sprečavaju i fitonutrijenti limonoidi, koji se takođe nalaze u grejpfrutu, tako što podstiču stvaranje detoksikujućeg enzima glutation transferaze. Taj enzim pomaže jetri u eliminisanju nagomilanih toksine iz organizma.

U najnovijim studijama na životinjama i laboratorijskim testovima na ljudskim ćelijama, pokazalo se kako limonoidi štite od raka kože, usne duplje, dojke, želuca i debelog creva.

Istraživači su otkrili da ljudski organizam može apsorbovati i iskoristititi dugo delujuće limonoide zvane limonini, kojih u citrusnom voću ima u jednakoj meri kao i vitamina C. U citrusima, limonin je prisutan u obliku limonin-glukozida, tj. vezan je za molekul glukoze (šećera). Naša tela lako apsorbuju to jedinjenje, razlažući šećer i oslobađajući limonin. Osim toga, naučnici su otkrili kako crveni grejp u svojoj pulpi sadrži glukarate, jedinjenja koja štite od raka dojke.

Zašto je dobar grejpfrut kao lek?

Brojne su zdravstvene prednosti ovog citrusnog voća gorkog ukusa, naveščemo samo neke od njih..

Snižava nivo lošeg holesterola

Crveni grejp sadrži pektin, oblik rastvorljivog vlakna, koji kako pokazuju rezultati istraživanja vršenih na životinjama, usporava razvoj ateroskleroze. Naime, kod životinja koje su bile na ishrani bogatoj holesterolom i pektinom iz grejpfruta, arterije su se suzile za 24 odsto, dok su onima čija je hrana obilovala holesterolom bez pektina, arterije su bile uže za čak 45 odsto.

Studije objavljene u stručnim naučnim časopisima, pokazale su da ružićasti i žuti grejpfrut možu sniziti nivo LDL (lošeg) holesterola u krvi, dok crveni grejpfrut snižava i nivo triglicerida.

Sok od grejpfruta sprečava stvaranje kamena u bubregu

Ukoliko želite smanjiti rizik od stvaranja kamenja u bubregu, jedite crveni grejp ili pijte sok. Najnovija britanska studija pokazala je da se kod žena koje su svakodnevno pile – pola do jednog litra soka od grejpfruta, jabuke ili pomorandže, povećala pH vrednost urina. Pored navedenog, ovaj sok je pospešio i izlučivanje limunske kiseline, čime je znatno smanjen rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca.

Preporučuje se i pušačima

Stručnjaci tvrde kako se redovnim konzumiranjem grejpfrutovog soka znatno smanjuju šanse za nastanak raka pluća i debelog creva. Naime, tri čaše tog soka dnevno smanjuju aktivnost enzima koji aktivira kancerogene hemikalije iz duvanskog dima. U slučaju pacova u čije debelo crevo su ubrizgani karcinogeni, crveni grejp i njegova izolovana aktivna jedinjenja (hesperidin, apigenin, limonin, naringenin, naringin, nobiletin), primećena je apoptoza (samouništenje) ćelija raka, kao i pojačana proizvodnja zdravih ćelija debelog creva.

Naringenin iz grejpfruta oporavlja DNK

Najnovija objavljena laboratorijska studija američkih naučnika, pokazala je kako naringenin, flavanoid kojeg sadrži crveni grejp, pomaže da se popravi oštećena DNK ćelija raka ljudske prostate (ćelijska linija LNCaP).

Rizik od karcinoma s godinama se povećava, jer što smo stariji više puta se naše ćelije dele, pa su veće šanse da dođe do mutacija. Oporavak DNK jedan je od primarnih odbrambenih mehanizama našeg organizma protiv raka, jer se na taj način stopiraju mutacije ćelija koje mogu uzrokovati karcinom.

Naringenin sanira oštećenja tako što podstiče dva enzima koji oporavljaju DNK u fazi replikovanja. Takođe, enzimi, 8-oksoguanin-DNK glikozilaza i (hOGGl), i DNK plimeraza beta, uključeni su u oporavak.

Za razliku od mnogih drugih malignih oboljenja, rak prostate se u početku sporo razvija i često dugo ostane nedijagnostikovan. Stoga je redovno konzumiranje grejpfruta, naročito crvenog jedan od najboljih načina da se to oboljenje spreči, jer se podstiče popravka oštećene DNK ćelija prostate.

Grejpfrut i lekovi su veoma opasna kombinacija

Ukoliko uzimate određene medikamente, posavetujte se s doktorom o tome smete li piti sok od grejpfruta, jer može itekako ometati njihovo dejstvo. Jedinjenja koje crveni grejp sadrži, uključujući naringenin, usporavaju normalnu detoksikaciju i metaboličke procese u crevima i jetri, što smanjuje sposobnost tela da razloži i izluči pojedine lekove.

U ovakve medikamente ubrajaju se imunosupresant ciklosporin i blokatori kalcijumskih kanala, kao što su felodipin, nifedipin i verapamil. Drugi lekovi čije dejstvo pojačava sok od grejpfruta jesu antihistamin terfenadin, hormon estradiol i antivirusno sredstvo sakvinavir.

Istraživanje takode sugeriše da bi osobe koje uzimaju statine trebalo da izbegavaju crveni grejp. To citrusno voće na dva načina povećava količinu statina koja dospeva u cirkulaciju:
1. Sadrži jedinjenje naringenin, koji aktivira enzim (citohrom P450 3A4) u tankom crevu zadužen za metabolizam statina.
2. Inhibira P-glikoprotein, transportni molekul što nastaje u crevnom zidu i u normalnim okolnostima transportuje statin nazad do creva.