MandarinePoznato je da su mandarine pune vitamina C i da štite od gripa, ali retki znaju da smo od njih lepše, ali samo ako ih pojedemo dovoljno.

JEDNA SADRŽI 85 ODSTO VODE, KOJA PODSTIČE DETOKSIKACIJU ORGANIZMA. PROSEČAN PLOD MANDARINE IMA OKO 64 KALORIJE I NE VIŠE OD 0,4 GRAMA MASNOĆEFOTO:

Em što lepo miriše, em nam obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A da bi se iskoristilo sve što ovo voće nudi, svakodnevno treba pojesti oko sedam mandarina.

Vitamin C je, otkriveno je, značajan za usporavanje razvoja raka debelog creva, kao i za ublažavanje astme, osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Osim toga, mandarine su bogate i vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Stimulišu funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju.

Narandžasti karotenoid beta-kriptoksantin može da smanji rizik od raka pluća kod pušača za čak 37 odsto, dok sok mandarine dobro deluje na osobe obolele od hepatitisa C i raka jetre. Jedinjenje nobletin u mandarinama štiti od dijabetesa tip 2.

TOPI KILOGRAME
Mandarina pomaže u borbi sa lošim holesterolom i štiti srce. Pektin u njoj sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi, pa se preporučuje svima koji žele sa se oslobode viška kilograma. Pomoći će i u zadržavanju dobre linije jer je izuzetno bogata dijetalnim vlaknima i pozitivno deluje na probavu.

PODMLAĐUJE KOŽU
Bogata antioksidantima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, mandarina je odlično sredstvo za negu lica. Razgradnjom beta-karotena sintetiše se vitamin A, kome možemo da zahvalimo na baršunastoj koži. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, pa doprinosi smanjenju bora. Uz sve ostale sastojke, mandarina koži obezbeđuju mladolik izgled i hidrataciju.

UKLANJA MASNOĆE
Mandarina je posebno dragocena u nezi masne kože jer eterična ulja ove voćke kontrolišu lučenje sebuma i čiste začepljene pore. Ovo ulje deluje antiseptički, ubija bakterije i sprečava upale, a slično dejstvo ima i sok od mandarine. Iscedite dve voćke, sokom natopite gazu, pa je držite na licu i vratu oko 20 minuta. Isperite hladnom vodom. Koristite je jednom nedeljno za osveženje kože.

A AKO VAS BAŠ BRIGA ZA KALORIJE, NAPRAVITE KREM OD MANADRINA, NEK IDE ŽIVOT!
Koru nikad ne bacajte jer može da se iskoristi. Iseckajte je, osušite, pa koristite za čaj ili kolače. Beli deo kore sadrži veliku količinu pektina, vlakna koje smanjuje holesterol i čuva korisne bakterije u crevima.