Zašto funkcionalni trening?Trenutno među najpopularnijim sistemima treninga u svetu je tzv. funkcionalni trening tj. trening čitavog tela uz pomoć metoda i sprava koje više podsećaju na trening gladijatora. Treninzi su veoma dinamični, vežbe se menjaju uglavnom na svakom treningu a u veoma kratkom periodu uz pravilnu ishranu postizu se neverovatni rezultati.

Rekviziti koji se koriste za treninge su ruska zvona (kettlebell), medicinske lopte, gimnastičke karike, pliometrijske kutije različitih dimenzija, konopci, vijače, steperi, trx, elastične trake… a tu je i naravno veliki repertoar vežbi koje se izvode samo sa težinom vlastitog tela.

Trening najviše odgovara pripadnicima specijalnih jedinica, takmičarima iz extremnih borilačkih sportova a i svima drugima kao dopuna ili promena.

Pravi funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja jer se radi na svim bitnim faktorima: snazi, kondiciji, eksplozivnosti, brzini i izdržljivosti. Moglo bi se reći da je iz svih sportova uzeto ono najučinkovitije te složeno u jedan veoma raznolik koncept!

Kod svih vežbi poenta je da radi što više mišića istovremeno, a velika većina vežbi najviše pogađa trbuh i donji deo leđa, što su kod većine najslabije karike. Ako se tome dodaju i minimalni odmori između vežbi, dobijamo vrlo moćno oruđe za sagorevanje masti i izgradnju mišića! Upravo zbog te kombinacije vežbi koje aktiviraju sve mišiće u telu te minimalnih odmora, ovakav način treniranja je vrlo iscrpljujući, fizički i psihički.

Iako celi trening retko kada traje duže od 30-50 minuta, to je i više nego dovoljno vremena da se potroše zalihe snage jer ovakva metoda iscrpljuje sve energetske izvore.

Pa koje su prednosti ovakvog treninga?
* Povećanje svih energetskih sistema
* Poboljšanje kompozicije tela
* Povećanje mišićne mase i snage
* Povećanje radnog kapaciteta vežbanja
* Raznolikost trening programa*

Navešćemo i neke od vežbi koje se koriste kod funkcionalnog treninga:
* izbačaji, nabačaji, trzaji, njihanje sa zvonima
* udaranje u pod, bacanje, skakanje, sklekovi sa medicinkama
* zgibovi i njihanje konopa
* sve tehnike skakanja s vijačom
* sve vrste skokova na pliometrijske kutije
* Sve vrste zgibova,sklekova, izometrijskih držanja na karikama
* sve vežbe snage s težinom vlastitog tela itd.

Ovakav trening ubrzava metabolizam na način da telo troši kalorije čak i u mirovanju što je izuzetna spoznaja ali i priča za drugi put.

Pošto je u poslednje vreme izraz „funkcionalni trening“ sve popularniji, pokušaćemo vam bolje objasniti kakav je to tačno način treniranja. Krenućemo sa jednostavnim poredjenjem; zamislite klasični trening u teretani sa spravama, e pa funkcionalni trening je čista suprotnost! Kod pravog funkcionalnog treninga nema sprava, bench pressova i biceps pregiba.

Rekviziti koji se koriste za treninge su ruska zvona (kettlebell), medicinske lopte, gimnastičke karike, kanapi, vijače, elastične trake itd. A tu je i naravno veliki repertoar vežbi koje se izvode samo sa težinom sopstvenog tela. Znači nema nikakvih izolacijskih vežbi kao u bodybuildingu tipa biceps, triceps itd.

Pravi funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja jer se radi na svim bitnim stvarima: snazi, kondiciji, eksplozivnosti, brzini i izdržljivosti. Moglo bi se reći da je iz svih sportova uzeto ono najdelotvornije te složeno u jedan veoma raznolik koncept!

Kod svih vežbi poenta je da radi što više mišića istovremeno, a velika većina vežbi najviše pogađa trbuh i donji deo leđa, što su kod većine najslabiji delovi tela. Ako se tome dodaju i minimalni odmori između vežbi, dobijamo vrlo moćno oruđe za sagorevanje masti i izgradnju mišića! Upravo zbog te kombinacije vežbi koje aktiviraju sve mišiće u telu, te minimalnih odmora, ovakav način treniranja je vrlo iscrpljujući, fizički i psihički.

Iako celi trening retko kada traje duže od 30-tak minuta, to je i više nego dovoljno vremena da se potroše zalihe snage jer ovakva metoda iscrpljuje sva tri energijska sastava (2 anaerobna i 1 aerobni).

Koje su prednosti ovakvog treninga?
1. Povećanje sva tri energijska sastava
2. Poboljšanje kompozicije tela
3. Povećanje mišićne mase i snage
4. Povećanje radnog kapaciteta vežbanja
5. Raznolikost trening programa

Navešćemo neke od vežbi koje se koriste kod funkcionalnog treninga;
1. izbačaji, nabačaji, trzaji
2. udaranje u pod, bacanje, skakanje, sklekovi sa medicinkama
3. vezbe sa brodskim uzetom (battle rope)
4. vezbe sa ruskim zvonom (kettlebell)
5. sve tehnike skakanja s vijačom,
6. sve vrste skokova na pliometrijske kutije,
7. sve vrste zgibova, sklekova, izometrijskih držanja na karikama,
8. sve vežbe snage s težinom vlastitog tela itd.

Naizgled se čini lako, jednostavno i nedovoljno za neke ozbiljnije rezultate ali svaki iskusniji dizač tegova zna da sa mrtvim dizanjem radi svaki mišić u telu osim prsa i ramena, te zato uz rameni potisak dobijamo vrlo jaku kombinaciju za izgradnju mišića u celom telu. Ovakvim načinom treninga vrlo lako sagorevamo masno tkivo, jer što više mišića aktivirate više masti sagorevate.