8 namirnica za izgradnju mišićaProces izgradnje mišića podjednako zavisi od toga šta jedete koliko i od toga koliko naporno trenirate. Predstavljamo vam osam namirnica koje će osigurati da vaš znoj na treningu, bude adekvatno nagrađen. Cilj nam je da vam otkrijemo neke nove namirnice, zato smo meso uglavnom preskočili. Naših 8 veličanstvenih su:

Ananas
Ananas je bogat enzimom po imenu bromelein. Sem što je dobar za izgradnju mišića, ovaj enzim je i digestivan ali pre svega odličan saveznik protiv upale mišića. Sve ove karakteristike svrstavaju ananas u grupu odličnih namirnica za obrok posle treninga.

Spanać
Jeste li se ikada pitali zašto Popaj jede toliko spanaća? Istraživači sa Rutgers univerziteta su dokazali da phytoecdysteroids (supstanca koju spanać gaji kao odbranu od buba koje jedu listove biljaka), može da izazove rast mišića za 20%. Sad da se vratimo na pitanje, zašto Popaj toliko jede spanać? U čemu je fora? Stvar je u tome da morate da pojedete 1kg spanaća dnevno da biste postiglli ovaj efekat.

Losos
Losos je izvor proteina koji je takođe bogat i omega 3 masnim kiselinama. Ovaj napad sa dve strane će razdrmati vaše lenje mišiće, a kako studije pokazuju mođe pomoći i da ubrzate metabolizam i na taj način brže dođete do željenog rezultata.

Brokoli
Brokoli, kao i ostalo vlaknasto povrće (paradajz, kukuruz šećerac, beli luk…), obavezno stavite na listu namirnica za obrok posle treninga. Trebalo bi da jedete pet do sedam porcija voća i povrća dnevno, a bolji izvor vitamina, minerala i vlakana od ovih biljaka teško da ćete pronaći u prirodi. Jedino što možemo da vam sugerišemo je da budete oprezni kada spremate povrće, ako ga prekuvate uništićete njihov sadržaj vitamina i minerala.

Čokoladno mleko
Čokoladno mleko može da vam pomogne da izgradite još mišića. Zvuči previše dobro da bi bilo istina? Prema studijama koje se bave nutricionizmom i metabolizmom u sportu, čokoladno mleko je podjednako efikasno kao sportski napici u borbi protiv iscrpljenosti i sabiranju benefita od treninga.

Sočivo
Ko kaže da morate da jedete meso da biste se napunili proteinima? Postoji i vegeterijanska ili veganska hrana bogata proteinima, neophodnim za vaše mišiće, ali bez te količine ugljenih hidrata.

Lešnik
Znali ste da se “otrov čuva u malim bočicama”, a da li ste znali i da se dobre stvari isporučuju u malom pakovanju? Lešnik obezbeđuje solidnu količinu proteina i masti, ali vitamin E, kojim je lešnik veoma bogat, donosi najviše benefita našim mišićima. Ovaj vitamin je veoma jak antioksidant i pomaže nam u borbi protiv slobodnih radikala i pomaže u procesu oporavka.

Voda
Na kraju, iako nije hrana, voda je veoma važna za izgradnju mišića. Naše telo je 70% sastavljeno od vode, dok je mišićno tkivo oko 75% vodeno. Dobro hidrirani mišići pomoćiće u povećanju nivoa snage, energije i omogućiće bolje pročišćavanje organizma.