10 vežbi sa tegovima za savršene noge i zadnjicuPredstavljamo vam 10 vežbi sa tegovima koje imaju za cilj zatezanje mišića nogu i zadnjice. Kombinovanjem ovih vežbi doći ćete do savršeno zategnutih i oblikovanih nogu i zadnjice.

10. Spuštanje u iskoraku
Vežba u kojoj podjednako rade skoro svi mišići nogu. Ovu vežbu možete raditi i sa jednoručnim tegovima.

9. Pretklon
Vežba koja prvenstveno pogađa mišiće zadnje lože buta i gluteus. Pored toga u ovoj vežbi su veoma aktivni i mišići donjeg dela leđa. Kod ove vežbe posebno treba obratiti pažnju na njeno pravilno izvođenje.

8. Sumo čučanj
Vežba u kojoj najviše rade mišići unutrašnje strane butine ali isto tako i ostali mišići nogu. Vežba je dobila naziv sumo čučanj zbog završnog položaja koji podseća na položaj koji zauzimaju sumo rvači pred početak meča.

7. Rumunsko mrtvo dizanje
Vežba u kojoj se aktivira gluteus i mišići zadnje lože buta. Mišići donjeg dela leđa takođe učestvuju dosta u ovoj vežbi. Ovu vežbu nikako nemojte zapostaviti.

6. Penjanje na klupu
Vežba koja pored snage mišića nogu zahteva i dobru ravnotežu i kordinaciju pokreta. U ovoj vežbi veoma su aktivni, pored mišića natkolenice, i mišići potkolenice.

5. Bugarski čučanj
Vežba koja podjednako pogađa mišiće prednje i zadnje lože buta kao i gluteus. Ova vežba je namenjena naprednijim vežbačima.

4. Mrtvo dizanje
Odlična vežba koja angažuje veliki broj mišića. U izvođenju mrtvog dizanja angažovani su skoro svi mišići nogu.

3. Prednji čučanj
Ova vežba je preuzeta iz treninga olimpijskih dizača tegova. Kod prednjeg čučnja se za razliku od običnog čučnja opterećenje više prenosi na mišiće prednje lože buta ali to ne znači da u vežbu nisu uključeni i mišići zadnje lože i mišići potkolenice.

2. Iskoraci
Vežba u čijem izvođenju učestvuju gotovo svi mišići nogu i zbog toga spada u najpopularnije vežbe za noge i zadnjicu. Sa ovom vežbom se postižu izvanredni rezultati.

1. Čučanj
Čučanj bi trebao da bude nezaobilazna vežba u svakom ozbiljnijem treningu nogu. Vežba koja je sa razlogom dobila naziv: “Kralj svih vežbi”. Sa ovom vežbom uspeh je zagarantovan.

Kako da izvodite sve navedene vežbe pogledajte ovde.