Sirova hranaNovih trendova stalno ima - u svemu. Između ostalog, ima ih i u ishrani. Jedan od, bar zasad, popularnih trendova u ishrani jeste i sirova hrana. Ovaj trend je dovoljno popularan da u Americi postoji oko 60 restorana specijalizovanih za ovakvu vrstu ishrane; popularnosti doprinosi i to što su na ishranu sirovom hranom prešle i neke slavne osobe, poput manekenke Karol Alt i glumice Demi Mur. U čemu je "fora" sa sirovom hranom i o čemu se tačno radi?

Pobornici ovakvog načina ishrane smatraju da kuvanje ili bilo kakva termička obrada hrane uništavaju enzime u njoj, da sirova hrana daje znatno više energije, plus donosi i smanjenje telesne težine (pa, bez šećera izuzev onog koji hrana sama po sebi sadrži i bez pržene ili u masnoći - biljnoj ili životinjskoj - pečene hrane, jeste malo teže ugojiti se). Smatraju i da je sirova hrana najefikasniji prirodan način da se oslobodite gripa, angine, prehlade ili upale sinusa. Kako?

Prema ovoj teoriji, potrebno je dva dana konsumiranja isključivo sirovog voća i povrća (dakle, bez sira, mleka, hleba ili bilo čega što je termički obrađeno) da bi se telo oslobodilo nakupljenih toksina. Organizam više ne mora da troši energiju na varenje teške hrane (pobornici sirove hrane smatraju da svaka termička obrada hrane otežava varenje), pa može neometano da jača imunitet - plus najkorisniji sastojci iz voća i povrća neće biti uništeni kuvanjem, već će ih vaš organizam iskoristiti.

Teorija dalje kaže da, kad se čovek hrani kuvanom hranom, organizam odmah reaguje protiv nje, pa se u telu u roku od pola sata upetostruči broj belih krvnih zrnaca (ova pojava naziva se probavna leukocitoza). Zbog toga se i krv vadi rano ujutro, pre bilo kakvog jela. Ukoliko se konsumira isključivo sirova hrana, do probavne leukocitoze ne dolazi.

Ukratko, pobornici ishrane sirovom hranom veruju da je čovek predodređen da konsumira baš ovakvu hranu, da će nju najlakše variti i od nje biti najzdraviji. Ne znamo da li je zaista moguće duže vreme živeti samo na takvoj hrani, ali sveže voće i povrće svakako jeste veoma zdravo.