Štetnosti gaziranih pića po ljudski organizamPored klasične Koka Kole, ova kompanija je proizvodila i Koka Kola lajt, Koka Kola diet, a danas umesto njih - Koka Kola ziro. Šta je u stvari to? Kao što sama reklama kaže isti ukus sa 0 šećera, ali kako to, pitate se? Tačno je da u ovim pićima nije bilo kao što ni sada nema rafinisanog šećera, ali su umesto toga bili kao što su i sada sintetički zaslađivači, a koji su izuzetno kancerogeni i opasni. Tako da nemojte da mislite da su pića ovog tipa zdravija odnosno manje štetnija nego klasična Koka Kola.

A što se tiče drugih pića koje proizvodi ova kompanija, ona nisu nista manje štetnija. To su Fanta, Sprajt, Kapi, Šveps i drugi. Dok svi kritikuju Koka Kolu i pišu brojne članke o njoj, nekako se ostala gazirana pića zapostavljaju i malo se priča o njima međutim mi ih nismo zaboravili.

Fanta je bezalkoholno piće koje proizvodi Koka Kola kompanija. Postoji preko 70 različitih ukusa Fante, većina je dostupna samo u nekim zemljama. Neki od sastojaka ovog pića su visoko fruktozni sirup, limunska kiselina i razni emulgatori. A šta su ovi sastojci, sada ćemo Vam reći.

Ustanoljeno je da fruktozni sirup povezan sa poremećajem metabolizma kao i da prouzrokuje proizvodnju masti, koja vodi ka povišenom krvom pritisku i povećanju koncentracije masti u krvi.
Limunska kiselina koja se nalazi u ovim pićima nije limunska kiselina iz istoimenog voća nego laboratorijski stvorena kiselina koja može prouzrokovati oštećenje zubne cakline.

Emulgatori poboljšavaju izgled i ukus hrane i pića, a emulgatori mogu biti izuzetno opasni po naš organizam.

Sva ova pića manje ili više su slična. Razlike su u boji, aromi i ukusu, međutim svi ovi sokovi sadrže sastojke koje smo do sada nabrojali od aspartamana do raznih emulgatora koji su štetni, a koji se dodaju da bi ta pića tako izgledala, mirisala i dugo trajala. Na Vama je izbor.