5 ZLATNIH PRAVILA svakog treningaPostoji nekoliko osnovnih zabluda kojima retko koji muškarac odoli na svom putu do savršenog tela – brzina, tempo i preterivanje u treninzima. Kako biste izbegli klopku nekog od ova tri elementa u nadogradnji vaše snage, evo pet osnovnih pravila koja će vas zadržati na pravom kursu ka – eksploziji mišića!

Broj treninga

Prema stručnjacima, broj treninga trebao bi da bude negde na sredini između 2 minimalno i 6 maksimalno. U toku jedne nedelje, naravno. Prava mera je negde oko tri, četiri nedeljno. Broj treninga povezan je i sa vašim životnim navikama. Ako pripadate grupi koja živi brzo i hrani se lako nemojte preterivati. Zbog verovatno povišenog nivoa stresa kom ste izloženi, opredelite se za 2, 3 treninga nedeljno uz pravilan san (8 sati), i redovne obroke koji bi vas obezbedili energijom za celu nedelju.

Broj vežbi po treningu

Mnogi prave veliku grešku sa brojem vežbi kojima se podvrgavaju tokom jednog treninga, smatrajući da će tretmanom većeg broja mišićnih grupa i efekat takvog treninga biti bolji. Greška. Bolje je odabrati dve ili tri grupe mišića na kojima ćete raditi tokom jednog treninga, a zatim sledećeg puta raditi na nekim drugim grupama. Dva su razloga za ovo. Prvo, sam kvalitet vežbi, a drugi je u pravilu da se mišići u stvari grade ne onda kad radite na njima, već u periodu kad odmaraju nakon treninga. Zato je najbolje praviti pauzu od jednog treninga na istim grupama mišića.

Pretreniranost

Prethodno pravilo nas donekle upućuje na ovo, tj. treće pravilo. Nema ničeg lošeg u većem broju, zaista kvalitetnih treninga, ali koliko je važno trenirati, toliko je važno i odmoriti. Vežbanjem, mnogi upadnu u zamku intenziteta, nesvesno pojačavajući intenzitet svojih vežbi u želji da rezultati budu što brži i bolji. Ovo kod onih izdržljivijih i bolje pripremljenih, zaista funkcioniše, te oni mogu pojačavajući silinu svojih treninga izgurati i 5 do 6 treninga nedeljno. Međutim, ako niste od tih, ovim tempom ćete umesto do eksplozije mišića svoje telo dovesti do kolapsa. Naš savet je da intenzitet nadoknadite disciplinom pri usavršavanju vežbi koje izvodite.

Odaberite tri glavne vežbe

Pre početka celog procesa treniranja, bilo bi dobro da znate šta želite postići treningom – na koje grupe mišića se želite fokusirati (noge, leđa, ruke, stomak). U skladu sa tim odredite tri glavne vežbe kojima ćete se najozbiljnije posvetiti tokom treninga koji vam predtoje, dok ćete ostale kombinovati sa njima. Za noge tu su čučnjevi sa opterećenjem, za leđa i zadnju ložu mrtvo dizanje, a za ruke i prsa bench press.

Ishrana i oporavak

Jednaku pažnju neophodno je posvetiti i procesu oporavka tela od napornih treninga, kao i samim treninzima. Kao što smo rekli – telo ne jača za vreme treninga, već nakon njega. Zato ga je dobro po završetku vežbi snabdeti nekim proteinsko-vitaminskim miksom, čime će otpočeti period jačanja. Takođe, pola sata sna je obavezna rutina nakon treninga, kao i 8 sati neometanog redovnog sna. Opuštanje je još jedna od bitnih stavki – praktikujte masaže, saune, meditacije. Korisno i za telo i za duh. Što se ishrane tiče, ovde se zamka krije u naglom povećanju unosa količine kalorija i proteina, kako bi bili veliki i snažni. Ovim pristupom veća je šansa da postanete debeli i snažni, što vam verovatno nije cilj. Probajte terapiju sa postupnim povećanjem kalorija, vitamina, proteina i minerala koje ćete u vidu ujednačene mešavine unositi tokom nekoliko nedelja u svoj organizam. Dakle, nemojte sa 1000 kalorija danas preći na 3000 sutra, već to učinite postupno kroz nedelju, dve, tri… upredo sa programom vežbi koje izvodite u okviru treninga.

Izvor: Muški Magazin