Početničke greške prilikom treningaOvde ćemo da navedemo neke od njih, ako ste početnik, pokušajte da ih izbegnete. Ubrzaćete svoj napredak, sprečiti evenutalne povrede i moguće frustracije neuspehom.

ŠTO VIŠE VREMENA U TERATANI, TO BOLJE
Nećete postići bolje rezultate ukoliko trenirate non-stop. Izgradnja mišića je dugotrajan proces i potrebno je vreme za to. Vašem telu je neophodan odmor, san, ispravna ishrana, osmišljeni trenizi, a ne stalno i prekomerno vežbanje koje će vas dovesti do pretreniranosti, gubitka snage i do eventualne povrede. U ovom slučaju više nije bolje. Isto važi i za kilaže. Trenirajte od 3 do 5 puta u nedeljno.

SUPLEMENTI SU KLJUČ USPEHA
Suplementi neće zameniti vaših 5-7 dnevnih obroka, a neće ni zameniti trening ili uradiiti kardio za vas, pa i tako ne mogu biti ključ uspeha u vašem bodibilding pohodu. To su DODACI ISHRANI i upravo kao takve ih shvatajte. Oni imaju svoju ulogu u sportu, ali sami suplementi nisu recept za uspeh.

ZANEMARIVANJE ISHRANE
Gotovo da je neverovatno kako mnogi zaborave na ishranu. U pitanju je pogrešan izbor namirnica i pića, kao i količina ishrane. Ako gradite mišićnu masu morate da unesete više kalorija nego što potrošite (kalorijski suficit) ili ako želite da smršate morate uneti ili potrošiti više kalorija nego što unesete (kalorijski deficit). Držite se piletine, ribe, sira, riže, testenine, voća, povrća, orašatih plodova i puno, puno, puno vode tokom dana.

GENETIKA JE KRIVA
Ova tvrdnja je donekle tačna, ali sa aspekta da je nekome lakše, a nekome teže izgubiti masti ili obratno (zavisno od tipa građe), ali svako ko predano, intenzivno i pravilno trenira, hrani se i odmara, će kroz određeno vreme ostvariti napredak i izgraditi telo koje će se izdavajti u masi prosečno građenih (čitaj kao građa nevežbača) momaka. Možete biti jedni od onih koji će verovati u ovo, ali budimo realni, radi se o vašoj lenjosti. Ne zaboravite i na strpljenje koje morate imati.

VIŠE PONAVLJANJA SA MANJIM TEŽINAMA ĆE VAS IZDEFINISATI
Bez obzira koliko ponavljanja uradite, sve dok ne izgubite masti koje okružuju vaše mišiće, nećete imati „ripped“ izgled. Sređena i zdrava ishrana, kardio aktivnosti sa pratećim treningom sa težinama su jedini način za to. Sve ostalo što ste čuli, možete da zaboravite.

KAKO DA RAZVIJETE RUKE I GRUDI?
Svi žele razvijene ruke i grudi. U tome nema ništa loše, ali morate da trenirate i ostale mišićne grupe, uključujući i noge koje su pola tela. Netreniranjem ostalih mišićnih grupa dovodite do narušavanja proprocija vašeg tela, povećanja mogućnosti ozbiljnih povreda i slično.

IZBEGAVANJE SLOŽENIH VEŽBI U TRENINGU
Mašine i izolacione vežbe su OK, ali ne zaboravite na složene tj. osnovne vežbe: čučanj, mrtvo dizanje, propadanja, potiske i veslanja.

Izvor: Men's Health