Kako moje telo izgrađuje mišićnu masuRecimo da želite da vaša graditeljska ekipa izgradi veće bicepse. Ona se u tom poslu oslanja na dva glavna tipa građevinskog materijala: miofibrile (tanke trakaste tvorevine sačinjene od još tanjih proteinskih vlakana) i sarkoplazmu (želatinozno gorivo koje okružuje miofibrile). E sada, ako podižete veću težinu sa manjim brojem ponavljanja, vaši graditelji će pre svega da jačaju i zadebljavaju miofibrile, čime se povećava veličina i snaga mišića. Sa druge strane, ako podižete umerenu težinu, ali sa većim brojem ponavljanja, ekipa će da radi na uvećanju sarkoplazme, čime se povećava veličina i izdržljivost mišića. "Oba ova načina rasta zahtevaju od vas da izlažete mišiće većim naporima od onih na koje su navikli, a način na koji trenirate određuje i koja će vrsta rasta biti izraženija," kaže dr sci. Aleksandar Koh, asistent na Katedri za biokinetiku na Univerzitetu Truman Stejt. Zato on preporučuje da tokom nekoliko nedelja izmenjate različite vrste tegova: umereno teške (8 do 12 ponavljanja), teške (4 do 6 ponavljanja) i veoma teške (1 do 3 ponavljanja).

OTOK
Kada vežbate sa umerenim težinama i velikim brojem ponavljanja, dolazi do izvesnog rasta miofibrila (videti "Pucanje" ispod), ali vaše telo istovremeno šalje i signal za povećanje broja i veličine mitohondrija, sićušnih motora u unutrašnjosti svake ćelije. Dok se vaše mitohondrije umnožavaju da bi odgovorile zahtevima za povećanom izdržljivošću kod velikog broja ponavljanja, zaliha sarkoplazme se takođe povećava da bi mišić mogao efikasnije da radi. Sarkoplazma se sastoji od adenozin trifosfata, kreatin fosfata, glikogena i vode – kombinacija koja ne samo što obezbeđuje energiju vašim mišićima, već im daje i zapreminu.

PUCANJE
Vežbanje sa velikim težinama i manjim brojem ponavljanja izaziva mikroskopske rascepe u vašim miofibrilama. Ovo oštećenje šalje signal imunom sistemu da pošalje bela krvna zrnca koja raščišćavaju otkinute fragmente ćelija i pripremaju teren za popravljanje štete. Istovremeno, vaše telo luči povećanu količinu hormona rasta koji ima dvostruki efekat: aktivira uspavane matične ćelije i olakšava iskorišćavanje aminokiselina za izgradnju proteina. Ove "probuđene" matične ćelije se okupljaju u oštećenom mišiću. Ovde, u prisustvu povećane količine aminokiselina, one izgrađuju nova mišićna vlakna ili se stapaju sa već prisutnim vlaknima, čineći vaše miofibrile većim, debljim i jačim.

SNOP
Skup više mišićnih vlakana. Svaki mišić se sastoji od velikog broja ovih snopova.

KAPILAR
Sićušni krvni sud koji donosi hranljive materije u vaše mišiće.

MIŠIĆNO VLAKNO
Pojedinačna mišićna ćelija koja sadrži miofibrile.

SARKOPLAZMA
Polutečna supstanca koja okružuje miofibrile

SARKOMERA
Sićušno proteinsko vlakno koje se grči kada ga stimulišemo.

MIOFIBRILA
Lanac sarkomera koje zajedno stvaraju silu neophodnu za grčenje (kontrakciju) mišića.

60
Broj miofibrila (sićušnih niti od kojih se sastoji mišićno vlakno) koje je neophodno poređati jednu do druge, da bi se postigla debljina jedne ljudske dlake.

Izvor: Men's Health