Magija slatke stevijeKoliko puta ste do sada hteli da bez griže savesti uživate u slatkom ukusu?

Zahvaljujući biljci stevija, čiji listovi su izvor jake i prirodne slatkoće potpuno je moguće prepustiti se slatkom uživanju bez bojazni da ćete uneti dodatne kalorije. U postupku koji je sličan pravljenju čaja, suvi listovi stevije se potapaju u vodu pri čemu se izdvaja slatka supstanca čijim prečišćavanjem se dobija ekstrakt za zaslađivanje koji je i do 200 puta slađi od šećera!

Ovaj ekstrakt ne sadrži kalorije, prirodnog je porekla, ne utiče na regulaciju šećera u krvi, ne doprinosi kvarenju zuba i mogu ga koristiti odrasli, deca, trudnice i osobe sa dijabetesom. Odlično zvuči, zar ne?

Ova čudesna biljka koristi se više od dva veka. Sama biljka stevija potiče iz Južne Amerike i njena istorija upotrebe je duga. Domorodačka plemena iz Amazonije koriste je više od 200 godina. Pored zaslađivanja napitaka i hrane, stevija se primenjivala i u lečenju rana ili posekotina na telu i u ustima, a takođe kao blagotvorno dejstvo za stomačne tegobe.

Danas se ekstrakt ove biljke koristi u zemljama širom sveta, u mnogobrojnim prehrambenim proizvodima, napicima pripremi slatkih poslastica. Zaslađivači bez kalorija, kao što je ekstrakt biljke stevija, ne stimulišu apetit niti uzrokuju gojenje. Kada se koriste kao deo kontrolisanog kalorijskog unosa, uz balansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost mogu biti korisni u kontroli telesne težine. Zbog toga je stevija idealna za sve ljude koji žele da vode računa ne samo o svom izgledu, nego prevashodno o svom zdravlju.

ZANIMLJIVOSTI O STEVIJI

- Slatkom supstancom iz jedne biljke stevije može se zasladiti čak 30 šoljica kafe ili čaja

- Ukoliko se odlučite da npr. šećer u kafi ili čaju zamenite ekstraktom za zaslađivanje biljke stevija, tokom jedne nedelje unećete čak 1.120 kalorija manje, pod pretpostavkom da pijete četiri šolje čaja ili kafe u toku dana

- Pored prirodne slatkoće, steviji se pripisuju i lekovita svojstva. U njoj su identifikovani antioksidanti iz grupe flavonoida, koji su blagotvorni za ljudski organizam.

Izvor: Men's Health