Tajna čiste energijeUkoliko ste dosad energetski podsticaj tražili u najnovijim energetskim pićima i revolucionarnim pločicama, vreme je da spomenutu hemiju zamenite zdravim sastojcima.

Tajna čiste energije leži u konzumiranju jednostavne hrane pune nutritivne vrednosti, koja je puna vašem telu potrebnih vitamina i minerala. Zato, ako se želite osećati energičnije i življe, donosimo vam 15 predloga za grickanje, koji će vas u trenutku razbuditi i omogućiti da normalno funkcionišete ceo dan. Mnogi sastojci su verovatno već na vašoj prehrambenoj listi, no ne škodi podsetiti kakve sve beneficije imaju za vaš organizam.

Prva u nizu namirnica bogatih vitaminima i mineralima je jabuka, koja sadrži i moćne antioksidanse, stoga uživajte u njoj za doručak ili popodnevni međuobrok.

Banane sadrže kalijum, koji pomaže u povećanju energije, istovremeno održavajući normalni krvni pritisak i srčani ritam. Kada idete na duže staze, svakako ponesite jednu bananu za popodnevni međuobrok.

Preterano obrađene poslastice sa mnogo šećera mogu iscrpeti vašu rezervu B vitamina, koja igra ključnu ulogu u uravnoteženju energije tokom dana. Umesto toga, zadovoljite potrebu za slatkim sa nekoliko kockica organske tamne čokolade. Ona sadrži najveći postotak antioksidansa u odnosu na druge tipove čokolade i osiguraće vas potrebnom dozom energije.

Idealna grickalica za dan jeste šargarepa. Ona je izuzetno slatko rešenje, a i bogata vlaknima, pa će vam pomoći da se osećate sito između obroka. Osim toga sadrži i beta karotin, koji povoljno deluje na vaše oči.

Celer je takođe čudesan sastojak kada su u pitanju energija i zdravstvene beneficije. Brzo i lako se vari i pun je vlakana i vitamina B i C. Takođe uravnotežuje visinu kalijuma i natrijuma u telu, istovremeno smirujući bilo kakvu upalu u telu.

Dehidracija je glavni energetski podrivač, zato svakako konzumirajte vodu tokom dana. Može proći i obična voda, a ukoliko joj dodate malo limunovog soka, u ishranu ćete dodati idealnu količinu vitamina C i enzima. Ako još niste probali vruću limunadu ujutro, svakako to učinite. Tokom dana se ipak držite hladne limunove vode.

Zobena kaša najzdraviji je ugljeni hidrat koji možete pronaći, a jedete li je za doručak, dobićete najveći mogući energetski podsticaj. Ujutro je preporučljivo pojesti neku voćku, a zobenu kašu konzumirati najmanje 25 minuta nakon voća. U nju možete staviti i mrvicu cimeta, koji takođe pogoduje zdravlju tela.

Voće broj jedan leti nam je definitivno lubenica. Osim što ne deblja, lubenica je odlična za prizalogajiti između obroka, jer se brzo vari i ne hvata se u želucu za nesvarene ostatke hrane. Osvežavajuće je letnje rešenje, a takođe je puna likopena, koji je bitan sastojak u prevenciji karcinoma.

Zelena salata ima hlorofila u izobilju, a širok raspon vitamina i minerala čini je jednim od najbržih i najlakših načina za brzo podizanje visine energije u telu. Lako se vari, a ukoliko je kombinujete sa dresingom koji sadrži limun, u telo ćete uneti i druge hranjive sastojke i uravnotežiti visinu energije tokom celog dana.

Sladak, tropski okus ananasa jednostavno nas podseća kakvo je to rajsko voće. Važno je spomenuti da je ananas bogat bromelainom, enzimom koji pomaže u varenju i pomaže da se očisti telo. Za najveći energetski podsticaj, preporučuje se njegova konzumacija na prazan želudac.

Da li ste dovoljno hidratizirani?

Studije su pokazale da održavanje pogodne visine hidratacije pre, za vreme i nakon vežbanja pomaže u izvođenju vežbi, reducira stres organizma od povišene temperature i sprečava pad snage zbog dehidracije.
Dobar način da počnete piti više vode je da popijete čašu vode sa svakim obrokom, pre spavanja i čim se probudite.

Evo dva laka načina da prepoznate da li ste dovoljno hidratizirani:
- Morate imati 2 potpuno prozirne mokraće u toku dana.
- Nikada nemojte dozvoliti da budete žedni. Ako ste žedni, već ste na putu dehidracije.
- NEMOJTE PRETERIVATI SA UNOSOM VODE. To može dovesti do neuravnoteženosti elektrolita u vašem telu.