Q&A: Saveti za početak vežbanjaŠta biste savetovali nekome ko želi da počne da vežba?

Pre svega, uradite lekarski pregled. Čak iako ste potpuno zdravi, ne možete znati sa sigurnošću kako vaš organizam reaguje na opterećenje i naprezanje karakteristično za trenažni proces. Svim svojim klijentima savetujem da urade specijalistički pregled koji podrazumeva merenja i testiranja parametara na osnovu kojih utvrđujemo nivo njihove fizičke spremnosti I izrađujemo adekvatan trenažni program.
Na zapadu je donošenje lekarskog uverenja na uvid obavezno pre učlanjivanja u bilo koji fitnes centar I nadam se da će taj standard vrlo početi da se primenjuje i kod nas.

Šta mislite koje je najbolje vreme da za početak rekreacije?

Svako vreme tj. doba godine je idealno za početak bavljenja nekom vrstom rekreacije. Ne treba čekati dva meseca pre odlaska na letovanje da bi se počelo sa treniranjem, iako iz iskustva znam da mnogi počnu baš tada.
Imaju neki događaj za koji dolaze da se, žargonski rečeno,srede I uglavnom imaju nerealna očekivanja od toga za koje vreme mogu da razviju mišićnu masu ili skinu kilažu. Želja za treniranjem treba da bude želja ne samo za boljim izgledom, već želja za boljim zdravljem I kvalitetnijim životnim stilom.

Koji su savremeni trendovi u fitnesu?

Višedecenijska tržišna borba između svetskih proizvođača fitnes opreme rezultirala je takvim apsurdima da npr. možete naići na spravu za trbušnjake ili spravu za istezanje. Iskusan trener vam moze navesti desetine vežbi koje pogađaju trbušne mišiće, u poređenju sa čim takva sprava deluje u najmanju ruku suvišno, da ne pominjem bacanje para na istu.
U fitnesu mašina ne može zameniti dobrog trenera. Zato primećujem formiranje sveopšteg trenda koji bih kratko okarakterisao kao back-to-basics. Dakle, vraćamo se slobodnom pokretu, funkcionalnosti mišića, pri čemu kreativnost I znanje trenera igraju ključnu ulogu.
Srećom, ti isti proizvođači su našli način da se adaptiraju tom trendu pa su razvili multifunkcionalne sprave koje pogađaju više mišićnih grupa u isto vreme I rekvizite kao što je npr. TRX SUSPENSION TRAINER kojim, uz pomoć sistema karika i sopstvene težine, pravite od svog tela "mašinu za vežbanje".

Koje kvalitete treba da poseduje dobar personalni fitnes trener?

Pre svega treba da bude stručan, adekvatno obrazovan i spreman da odgovori na svako klijentovo pitanje koje je vezano za trenažni proces. Trudim se da svakom klijentu koji je zainteresovan objasnim efekat svake vežbe ili saveta.
Naravno, kontinuirano usavršavanje I edukacija se podrazumevaju. Dobar trener mora da ima sjajne veštine komunikacije,kao I umeće prepoznavanja klijentovih potreba I zelja.
Ujedno, treba da poseduje I iskustvo u radu sa osobama različitog zdravstenog I fizičkog stanja, od potpuno zdravih I željnih samo dobrog izgleda do obolelih od anoreksije, gojaznosti, mišićne atrofije I dr.

Koliki je značaj ishrane u postizanju željenih rezultata?

Izuzetno veliki. Programe redukcije telesne težine ili razvoja mišićne mase je maltene nemoguće sprovesti bez adekvatne ishrane. Gojazne osobe mogu trenirati koliko god žele, ali pola njihovog uspeha je redukovana I pravilna ishrana. To je realnost.
Retki su oni čiji je metabolizam takav da mogu sebi da priuste slatkiše svakog dana. Čak i oni kad-tad osete negativne efekte prostih sećera, jer takav način ishrane pored toga sto može da vam poveća kg, jednostavno nije zdrav.

Kako komentarišete činjenicu da smo jedna od najdebljih nacija u Evropi?

Naišao sam na podatak da svaka druga osoba u Srbiji ima prekomernu telesnu težinu, a petina stanovništva je gojazno. Treći smo po broju pušača, a čak 60% naših ljudi ne vežba redovno.
Ako uzmete u obzir činjenicu da su gojaznost, pušenje i slaba fizička aktivnost glavni faktori rizika za dobijanje kardio-vaskularnih bolesti, shvatićete koliko je situacija zabrinjavajuća. Mislim da je jedan od glavnih problema taj sto naš narod nije dovoljno edukovan o tome šta je u stvari pravilna ishrana.
U svojoj karijeri sam naišao na mnoge ljude koji npr. misle da su na dijeti ako ne jedu meso ili ne znaju koje su namirnice kalorične, a koje zdrave. U našem studiju pravimo plan ishrane za sve klijente bez obzira na trenažni proces, jer je zdrava ishrana direktno vezana za kvalitetan životni stil.