Kako trening snage utiče na gubitak sala oko strukaAko povećate mišićnu masu, povećaćete i bazalni metabolizam. U prevodu to znači da što više mišića imate to više energije dnevno trošite. 1 kg mišića troši oko 100 kalorija i kada sedite!
Zato: radite vežbe za celo telo (mišići nam svuda trebaju), radite velike grupe mišića (butine, guza, grudi, gornji deo leđa), najpre se vide i najbrže ih povećate, radite odjednom vežbe za dva mišića (npr. čučanj sa bučicom od 4kg u ispruženim rukama...)

Kalorijski unos

Kalorijski unos mora biti podešen tako da njegova vrednost bude manja od vrednosti koju trošite za rad. Ova razlika u vrednostima biće nadoknađena iz vaših rezervi – masnih naslaga. Računica je jasna, potrošite više nego što unesete i imaćete energetski deficit koji će vas uspešno odvesti do vašeg cilja – manje masnoća.

Rezultati kardio treninga

Kada je plan skidanje masnih naslaga, sprovođenje kardio treninga mora biti redovna vaša obaveza. Neka to bude čak 4-5 puta nedeljno, pri tome možete koristiti različite intenzitete vežbanja od treninga do treninga: niži, srednji i kardio visokog intenziteta.
Neka vaš kardio plan bude realan. Pratite pomno svoj napredak i u skladu sa njim pojačavajte tempo u izvođenju kardio treninga.
U svakom slučaju ne zaboravite da skidanje masnih naslaga mora biti proces koji ne sme ugroziti vaše zdravlje. Pomoći će vam da izgledate bolje, osećaćete se manje umornim i imaćete više energije! Nema ništa bolje od toga kada se osećate dobro, a u potpunoj ste formi! Još ako je dobar izgled potvrda svega toga onda je to pravi pogodak!

Varajte ponekad u svom planu dijete

Male prevare u pogledu tipa dijete koje se pridržavate su sasvim opravdane i potrebne, a evo i zašto. Dijete znaju psihički frustrirati i iscrpljivati. To što ćete jednom nedeljno sebe “prevariti” uzimanjem svoje omiljene poslastice neće škoditi ukupnom planu skidanja masnih naslaga. Šest dana strogog režima je sasvim dovoljno da pregaze vrednosti jednog nekontrolisanog dana po pitanju uzimanja hrane. Ipak, ne dozvolite da to bude češće od ovoga i ne insistirajte na njemu ako vam baš i nije neka kriza.

Vreme je za kardio!

Redukcija masnog tkiva nije baš lak proces ali nije ni težak, ako na pravilan način uklopimo samo nekoliko bitnih faktora, vrlo brzo možemo dosegnuti naš cilj - rešiti se viška masnoća!
Za početak morate imati neki cilj. Ne bilo kakav, ne bilo koji, već neki konkretni cilj kojem težite! Ako ga nemate, kako možete očekivati da ga dosegnete?! No, ne zaboravite, neka bude realan, nemojte očekivati velike rezultate za samo mesec dana!

Najbolje vreme u kojem kardio trening ima najviše uticaja na vaše masne naslage jesu jutarnji sati nakon noćnog odmora kada je telo u režimu niskog energetskog bilansa. U situaciji kada se budite i bez doručka odlazite na svoju jutarnju turu kardio treninga vaše telo u uslovima nedovoljne količine energije mora ponuditi alternativne izvore predstavljene u vidu masnih kiselina.
Pripazite i na intenzitet vašeg kardio programa. Za jutarnji trening vrlo je važno da se kardio trening sprovodi u niskom intenzitetu i da ne traje duže od sat vremena kako ne bi došlo do katabolizma odnosno razgradnje mišića.

Najbolje vreme za kardio trening, ako pri tome radite istovremeno i na treningu sa tegovima je vreme nakon odrađenog treninga sa tegovima. U toku ovakvog treninga vaše telo isto tako troši kalorije. Energija se crpi iz glikogenskih depoa koji se prazne i na kraju ostaje samo rezerva u vidu masnih kiselina u kombinaciji sa proteinima. U momentu kada vaše telo već troši kalorije usled prethodno naporno odrađenog treninga sa tegovima, pravo je vreme da nastavite ovaj proces sa adekvatnim kardio treningom. Na ovaj način povećaćete vaše šanse za sagorevanjem masnoća – sagorite ih dva puta za redom!