Med - čudesni lekApiterapija je deo holističke medicine i podrazumeva upotrebu meda, propolisa, matičnog mleča, cvetnog praha, pčelinjeg voska i otrova u lečenju i prevenciji bolesti. Svaki od ovih pčelinjih proizvoda ima dokazano pozitivno dejstvo na ljudsko zdravlje.

U narodnoj medicini, med se oduvek koristio za jačanje organizma, pre svega dece i starijih. Osim već istraženih lekovitih svojstava u lečenju mnogih bolesti, med se najčešće koristi kod povišene telesne temperature, prehlada, poremećaja sna, upale desni i polenske kijavice, astme, bronhitisa, opekotina, bolova u želucu, anoreksije, hemoroida… Pčelinji proizvodi su lek i za oštećenu jetru.

Med jača imunitet i krvnu sliku

Uz primenu dijete, mirovanja i pčelinjih proizvoda, jetra se jako brzo regeneriše, što su pokazali i rezultati brojnih istraživanja.

Istraživanja su pokazala i da bagremov, poljski i livadski medšire krvne sudove srca, popravljaju ishranu srčanog mišića i pospešuju izbacivanje viška tečnosti.

Oni imaju diuretički efekat, pa regulišu povišen krvni pritisak. Savetuje se uzimanje jednog grama meda na kilogram telesne težine u četiri doze pre obroka. Može da se doda 10-15 kapi 20-postotnog alkoholnog ekstrakta propolisa, jer flavonoidi propolisa imaju diuretički efekat, a regulišu i visinu holesterola u krvi . Najbolji efekti se dobijaju kada se koristi med, propolis, polen i matični mleč.

Med je efikasan i u lečenju malokrvnosti. Najbolji rezultati dobijaju se korišćenjem šumskog meda, koji sadrži 13 puta više korisnih sastojaka nego cvetne vrste. Dnevne terapijske doze zavise od uzrasta, težine anemije i kreću se od 1 do 2 grama na kilogram telesne mase.

Med se rastvara u vodi, uzima se na prazan želudac sa nekoliko kapi limuna. Terapija traje od 3 do 6 meseci.

Čaj za imunitet

Imunitet ćete najlakše ojačati ako jednu kašičicu kamilice pomešate sa kašičicom hajdučke trave, prelijete ih litrom ključale vode, ostavite da odstoji 10 minuta, pa procedite.

Kada se čaj prohladi, zasladite ga sa pola kašičice meda i pre svakog obroka pijte po šoljicu.
U prvih šest nedelja postepeno povećavajte količinu meda do najviše 3 kašičice, a zatim postepeno smanjujte količinu. Ovu terapiju sprovodite 10 meseci.

Bagremov med za jetru

Osim bagremovog meda, u obzir dolazi i livadski med. Uzima se od jednog do dva grama meda rastvorenog u čaši mlake vode, u tri doze, pola sata pre svakog obroka. Medu se može dodati cvetni prah, propolis i matični mleč. Sve zavisi od kliničke slike pacijenta i šeme lečenja koju napravi apiterapeut.

Kako se konzumira med?

Med treba uvek rastvarati u vodi, čaju (ne vrelom), mleku ili soku. Najbolje ga je uzimati drvenom kašičicom jer u dodiru sa metalom enzimi u medu stradaju. Nije dobro da se med odmah proguta. Zadržite med u ustima dva-tri minuta. Najgore je da, čim ga uzmete, popijete vodu.

Izvor: HealthClub.rs